Udforsk de ukendte historier om Radisson Blu-hoteller

1903

Af og til kan hoteller synes så uberørte, at vi glemmer, at der kan være en fascinerende historie bag de pragtfulde facader, luksuriøse lobbyer eller de smukt indrettede værelser. Bag hver Radisson Blu-dør kan der have udspillet sig hvilket som helst antal historiske begivenheder, så lad os tage dig med tilbage til minder om gamle dage med disse inspirerende historier om Radisson Blu-hoteller. Hvem ved, måske kan du endda lære en ting eller to om historie undervejs!

På historiens korsvej i Skt. Petersborg

Det berømte Radisson Royal Hotel, St. Petersburg, der ligger, hvor avenuerne Nevskij Prospekt og Vladimirskij Prospekt krydser hinanden, har repræsenteret luksus, når den er bedst, og det er gennem mange, mange år nu. Hjørnebygningen blev opført i slutningen af det 18. århundrede, og hele byens historie er sammenvævet med bygningens historie. Oprindelig var bygningen en traditionel trækonstruktion på én etage. Men dens beliggenhed var altid noget særligt. Det såkaldte "lusemarked" lå ved siden af, et sted, hvor fattige folk, der var strømmet til hovedstaden, kom og søgte arbejde. Krydset mellem de to gader var en barriere, der adskilte middelklassen fra aristokratiet, der kom til Nevskij Prospekt for at promenere.

I Pusjkins tid blev en fjerde etage tilføjet. Gæster, der boede her, blev behandlet som kongelige, og hotellets popularitet steg. Den berømte komponist Glinka boede for eksempel her efter en lang udenlandsrejse i 1834. Lejligheden, han boede i sammen med sin søster, var så rummelig, at de fandt plads til tre flygler.

I Sovjetrepublikkens æra var hotellet lukket, og restauranten blev, selv med sine enorme dimensioner, omdannet til en standardspisesal for arbejdere. Bygningen genvandt sin tabte storhed i 2001, da Radisson genåbnede hotellet. Dets facader blev omhyggeligt restaureret i henhold til tegninger fra det 19. århundrede, og indretningen blev designet efter passende standarder. Nu færdes  Skt. Petersborgs rigeste borgere igen i krydset mellem Nevskij Prospekt og Vladimirskij Prospekt.

Radisson Royal Hotel St Petersburg 18th century

Pst! Interesseret i design? Få alt at vide om vores inspirerende designhistorier med Design Talks.

Under egetræerne i Bratislava

Midt i byen strækker Radisson Blu Carlton Hotel, Bratislavas strålende hvide facade sig langs Donau-flodens bred. Ifølge rygtet var det her, at Jules Verne færdiggjorde de sidste kapitler af sin roman Den hemmelighedsfulde ø. Rødderne til denne bygning strækker sig tilbage til det 13. århundrede, hvor der lå en kro på stedet. Fem hundrede år senere var det blevet et større sted for indkvartering, da hestestalden blev erstattet af et hotel, der oprindeligt hed "Under tre grønne træer" (der voksede tre store egetræer inde i gården).

Vidne til historien i Bruxelles

Der er kun få hoteller på UNESCO's liste over verdensarv, men Radisson Blu Royal, Brussels er blandt dem. Hotellets atrium er udsmykket med et restaureret fragment fra bymuren, der stammer helt tilbage fra 1134. På den tid omkransede den  Bruxelles med en højde på otte meter. Radisson Blu Royal har været vidne til mange skelsættende begivenheder. Det var f.eks. her, at Den Belgiske Revolution blev indledt i 1830, som førte til opsplitningen af Belgien og Holland. Strengt taget startede det hele ved La Monnaie-operaen, som ligger et stenkast fra Radisson Blu Royal under opførelsen af operaen La muettede Portici. Men tilskuerne, der var blevet overvældet af romantiske, nationalistiske følelser, stormede ud på pladsen foran hotellet, koordinerede deres planer og satte afsted for at kæmpe for deres lands selvstændighed.

Radisson Brussels Atrium

Et lille stykke af Italien i Vilnius

Det ældste hotel i Vilnius,  Radisson Blu Royal Astoria Hotel, har altid haft en stille tilværelse uden stress og jag. Det blev opført i det 14. århundrede, hvor to af byens hovedgader mødes, og det lå for enden af ruten fra Krakow. Og det har bestemt aldrig manglet gæster. I den sene middelalder var Vilnius kendt som den mest velstående by i Østeuropa og som hjemsted for mange fremragende videnskabsmænd, humanister, arkitekter m.m. Efter at italienske håndværkere ombyggede hotellet, begyndte det at skifte hænder som en dollarseddel. På forskellige tidspunkter var det ejet af fremtrædende borgere i byen, heriblandt nogle borgmestre. I det 19. århundrede blev bygningen købt af den rige Algirdas Vagneris, som omdøbte den til Hotel Italja. Hans søn, Vitoldas, gennemførte en storstilet renovering af hotellet. Han tilføjede bl.a. en fjerde etage og gav bygningen et karakteristisk nybarokt præg. Denne fremtoning er bevaret til i dag.

Radisson Blu Astoria facade

Flygtig justits i Nantes

Indtil for nylig havde den franske by Nantes ikke et eneste hotel i verdensklasse. Dette problem blev løst i 2012, da Nantes' tidligere Justitspalæ blev omdannet til det statelige Radisson Blu Hotel, Nantes. Paladset blev oprindelig opført i det 19. århundrede. Ud over domstolene husede det et gendarmeri (fransk politi) samt et fængsel i en tilstødende bygning. I 1992 gennemførte det franske justitsministerium en udbudsrunde for opførelsen af en ny bygning til Nantes dommere, og Justitspalæet stod tomt i en periode. Det var et stort arbejde at konvertere det til et hotel. Samtidig har arkitekterne gjort alt, hvad der stod i deres magt, for at bevare denne kæmpestore bygnings historiske fremtoning.

 

Radisson Blu Hotel Nantes facade

Islandsk elevatortur

Og tilsidst et par ord om et (i sammenligning med andre hoteller) beskedent, men meget stolt tilholdssted for rejsende i den islandske hovedstad. I 2019 kan det lokale Radisson Blu 1919 Hotel, Reykjavik fejre sin 100-års fødselsdag. Det var oprindeligt en kontorbygning for Islands største dampskibsselskab, bygget af arkitekten Guðjón Samúelsson. Bygningen var i øvrigt udstyret med landets første elevator. Og i 2005 blev den omdannet til hotel.

Radisson Blu Hotel Reykjavik 1919

Udforsk over 400 unikke hoteller verden over med Radisson Blu!

Tell us what you think