Guide til Det Nye Nordiske Køkken

Drømmer du om madoplevelser i absolut verdensklasse? København er internationalt kendt for at huse en del af verdenseliten i gastronomiske oplevelser, og fra Radisson Blu Scandinavia bor du kun et stenkast fra mange af dem. Her er vores bud på, hvilke Michelin restauranter, du burde overveje at besøge. Hvis budgettet ikke rækker til et Michelin-besøg, skal du ikke fortvivle – her kan du også finde billigere alternativer til enestående madoplevelser.

 

Foto: Rene Redzepi - Noma Foto: Rene Redzepi - Noma Foto: Rene Redzepi - Noma

Foto: Rene Redzepi (@reneredzepinoma)

Da dansk mad blev verdenskendt

Tilbage i 2004, satte kokkene Claus Meyer og Rene Redzepi, der står bag mega-successen, Noma, sig for at sætte nye standarder for nordisk gastronomi. På deres initiativ mødtes nogle af de bedste kokke fra Skandinavien i København for at diskutere hvordan Nordisk mad kunne genopfindes. Dette resulterede i et manifest omkring Det Nye Nordiske Køkken, der bl.a. foreskriver, at maden skal ”bygge på råvarer, som bliver særligt fremragende i vores klimaer, landskaber og vande” samt ”forene de bedste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske traditioner med impulser udefra”. Derfra er det gået stærkt – ”New Nordic Cuisine” som det nye nordiske køkken er kendt som i udlandet, får madentusiaster fra hele verden til at valfarte til Skandinavien, og København alene huser pt. i alt 15 restauranter, der har modtaget 1 eller 2 stjerner i den eftertragtede Michelin guide.

Foto: CycloneBill

Rå rejer med tang, rabarber og urter fra Noma. Foto: CycloneBill

Top 3 i København

I Michelin’s guide til exceptionelle restauranter, hvor restauranter kan modtage op til 3 stjerner, finder du i København 3 restauranter med 2 stjerner. Den første, og uomtvisteligt mest kendte, er restaurant Noma ledet af Rene Redzepi. Fra 2010 til i dag har ”World’s 50 Best” kåret Noma som verdens bedste restaurant i 4 omgange (2010, 2011, 2012 og 2014). Fra Radisson Blu Scandinavia Hotel, København tager det under 10 minutter at komme til Noma, men har du ikke bestilt bord i forvejen, skal du nok ikke gøre dig de store forhåbninger om at få et bord.
Du kan finde mere information om Noma og bordbestilling her.

Restaurant A.O.C. og Geranium har begge Michelin stjerner og er betydeligt lettere at få bord hos end førnævnte, Noma. Restaurant A.O.C. holder til i Dronningens Tværgade under kælderhvælvingene i Moltkes Palæ fra det 17. århundrede med plads til ca. 50 spisende gæster. Geranium finder du i Fælledparken på Østerbro med storslået udsigt over byen og Øresund i 8. sals højde. Geranium fik sin første Michelin stjerne i 2012 og modtog 2 stjerner allerede året efter. Til sidst kan vi nævne, at kokken bag Geranium - Rasmus Kofoed - i 2011 blev kåret som verdens bedste kok ved 'Bocuse d'Or', der bedst kan betegnes som VM for kokke.
Du kan læse mere om Restaurant A.O.C. her og Geranium her.

De mange med 1 Michelin stjerne

Behøver din næste gastronomiske oplevelse ikke at have 2 Michelin stjerner, byder København på 10 restauranter med 1 stjerne. Listen er for lang til at nævne alle her, men vi har valgt 3, vi mener, skiller sig ud fra mængden.

Hos Relæ på Nørrebro driver Christian Puglisi og partnere en utraditionel gourmetrestaurant, hvor du kan nyde Noma-lignende mad skabt udelukkende på danske råvarer. Christian Puglisi's succes med Relæ kommer ikke som en overraskelse, da han tidligere har arbejdet på både Noma og tidligere verdens-etter, El Bulli i Spanien. Priserne er overkommelige (du får fire retter for 450,-) og atmosfæren afslappet. Hos Relæ er der ingen dug på bordene og gæsterne dækker selv bordet med det bestik, der ligger i skuffen under bordet.
Du kan finde mere information om Relæ og bordreservation her.

På Kadeau får du en lille bid af Bornholm med når du besøger restauranten. Restauranten på Christianshavn, der ligger under 10 minutters gang fra Radisson Blu Scandinavia, er nemlig drevet af bornholmere, og der serveres primært mad lavet af bornholmske råvarer. Du kan finde mere information om Kadeau og bordreservation her.

Foto: Marie Louise Munkegaard - Kadeau Foto: Marie Louise Munkegaard - Kadeau

Foto: Marie Louise Munkegaard - Kadeau

Hos Kiin Kiin serveres moderne Thai-mad i verdensklasse. Restauranten, der serverer såkaldt 'Asian fusion' retter, er nemlig den eneste Thairestaurant udenfor Thailand, der har modtaget en Michelin stjerne. Navnet stammer fra Thai, hvor 'kiin kiin' betyder, at maden er klar, og det er ikke den eneste inspiration holdet bag Kiin Kiin på Nørrebro henter fra Thailand. Hvert år i juli måned er restauranten lukket, mens samtlige kokke er på inspirationsrejse i Thailand for at opfinde nye, fantastiske retter, der kan bringes med tilbage til Guldbergsgade. Derudover råder ejerne af Kiin Kiin også over søsterrestauranten Sra Bua by Kiin Kiin i Bangkok, Thailand.

De gode alternativer

Som lovet, bringer vi her en liste over restauranter med Nyt Nordisk Køkken-inspireret menukort, der måske ikke har en Michelin stjerne, men stadig leverer madoplevelser i topklasse - og oftest i en mere prisvenlig liga end ovennævnte restauranter.

Det et to tidligere sous-chefer fra Noma, som står bag Restaurant BROR, der holder til i Latinerkvarteret i Indre København. Navnet 'Bror' blev valgt for at symbolisere omsorg, ærlighed og respekt, som er de værdier Samuel Nutter og Victor Wågman driver restauranten efter. Ifølge dem selv, er maden simpel, men god og bygger på ingredienser fra den Nordeuropæiske region. Bror kan bespise 46 gæster samtidigt og priserne for menuer starter på DKK 395. Du kan finde mere information om Bror her.

PONY er førnævnte Kadeau's lillebror og holder til på Vesterbrogade. På PONY er det hele lidt mere simpelt end på Michelin-restauranten Kadeau. Retterne er enklere, vinkortet lidt mindre og priserne lavere, men der er ikke gået på kompromis med hverken smag eller råvarer, der stadig kommer fra Bornholm. Du kan bestille forskellige retter eller vælge at tage et 'Ponyspark', som er PONY's 4-retters menu. Priserne starter på budgetvenlige DKK 100 for en ret og vælger du Ponysparket, koster denne DKK 475. Find mere information om PONY her.

Foto: Amelie Herbertsson

Foto: Amelie Herbertsson

Endnu en lillebror til en Michelin restaurant, er Manfreds, der ligger på Jægersborggade lige overfor storebror, Relæ. Her er der fokus på rustik hverdagsmad med naturlige råvarer af højeste kvalitet. Alle råvarerne består af biodynamisk grønt fra Kiselgården, rodfrugter fra Lammefjorden, gris fra Hindsholm, lam fra Havervadgaard og urter fra skoven. Derudover er vinen naturlig, hvilket har gjort Manfreds til Københavns første naturlige vinbar. Hos Manfreds kan du vælge enkelte retter fra deres à la carte menu, eller vælge den populære 7-retters delemenu for to, der koster DKK 250 pr. person. Priser for enkelte retter starter på DKK 135. Her kan du finde mere information om Manfreds.

Foto: Manfreds

Foto: Manfreds

Denne liste inkluderer kun et udvalg af Københavns Nyt Nordisk Køkken-restauranter. Du kan finde VisitDanmarks komplette liste over restauranter i København med nordisk tema, her.

Mere information

Er du en ægte 'foodie', der gerne vil opleve flere af Københavns mange gastronomiske tilbud, uden det behøver at være nordisk-inspireret? Expedia har lavet en komplet guide til restauranter i København, der kan stille enhver foodie tilfreds. Fra Radisson Blu Scandinavia er du centralt placeret i forhold til mange af stederne på kortet.
Du finder listen her.

- Velbekomme!

Stor tak til alle, der har ladet os dele deres billeder i indlægget.

Tell us what you think