En guide til de bedste museer i Sveriges hovedstad

Stockholm er Skandinaviens kosmopolitiske hovedstad med en blomstrende kultur, og byens lange række af museer har noget for enhver smag. Se, hvordan et skib blev restaureret med kærlig hånd 300 år efter dets katastrofale forlis, et kongeslot på Unesco-listen eller en tribut til et af verdens mest berømte bands, ABBA. Rejs gennem tiden fra stenalderen til vikingetiden og nyere århundreder på Historiska Museet, eller fordyb dig i moderne kunst og fotografi på byens gallerier. Børn vil elske Skansens kæledyrszoo eller de interaktive videnskabsmuseer. Hvad enten du rejser med venner, familie eller i forretningsøjemed, bør du finde tid i dit travle program til at besøge nogle af Stockholms mange museer.

Et indblik i en af Europas mest moderne kongefamilier

Den svenske kongefamilie er populær blandt nationens indbyggere, men følges også intensivt uden for landets grænser. Besøg deres ejendomme rundt omkring i byen for at få et glimt af, hvordan de er blevet en af verdens mest beundrede og moderne kongefamilier. I udkanten af den gamle by, Gamla Stan, finder du det barokke kongeslot (Kungliga Slottet), der dominerer byens hjerte. Det er den officielle royale residens, men er også åbent for publikum. Se med egne øjne, hvordan den svenske kongefamilie bor. Bygningen har over 600 rum, og på en omvisning vil du være så heldig at se de kongelige boliger, skatkammeret og flere museer.

Tag ud til Drottningholms Slott ved bredden af søen Mälaren lidt uden for byen for at opleve en helt anden stil. Det blev opført i 1600-tallet og er et strålende eksempel på europæisk arkitektur fra denne periode. Som resultat er slottet på Unescos liste over verdensarv. Slottet er åbent for publikum, og højdepunkterne inkluderer lystslottet Kinaslottet, slotsteatret og det smukke haveanlæg, der omgiver det.

Hestetrukne køretøjer spiller stadig en vigtig rolle ved ceremonier og officielle begivenheder, og de kongelige stalde ligger i centrum af Stockholm. De betjener den nuværende kongefamilie, men er desuden en vigtig del af monarkiets kulturarv. Tag en omvisning, og kom tæt på Sveriges vigtigste heste. Hvis du stadig gerne vil vide mere om Sveriges kongefamilie, er der masser af royale attraktioner at besøge.

Kig på moderne kunst og fotografi

Beskrevet på Tripadvisor som "et kunstværk i sig selv" er Fotografiska en af verdens største udstillinger af samtidsfotografi. Hvis du ikke ved noget bedre end at stå bag linsen eller at fremkalde billeder i et mørkekammer, så er det lige museet for dig. Hvert år er der fire permanente udstillinger og op til 20 særudstillinger. Her er mødestedet for ligesindede eller for dem, der blot sætter pris på fotografi i verdensklasse. Hvis du gerne vil lære, hvordan du kan blive bedre, hvorfor så ikke få mere at vide om de kurser, foredrag og workshops, der afholdes med jævne mellemrum?

Fotoudstillingerne på Moderna Museet går tilbage til 1840. Men her på stedet er der kunst i alle former og størrelser. Du vil finde kunstværker af berømte nordiske og globale navne - lige fra malerier og skulpturer til film, tegninger og tryk. Sørg for at besøge Kunstbiblioteket, før du forlader museet, for det er et af de største af sin art med speciale i nordisk kunst, design og fotografi.

En anden af byens store udstillingssteder for moderne kunst er Bonniers Konsthall. Her finder du værker af svenske og internationale kunstnere, fremspirende såvel som veletablerede. Dette udstillingssted viser progressiv og eksperimentel kunst, der kan udfordre dit sind. Udstillingerne udskiftes jævnligt, så hvis du kommer tilbage, vil du blive mødt af nye kunstinstallationer.

Træd et skridt tilbage i tiden

Historiska Museet er absolut uomgængeligt for enhver, der elsker historie. Dyk ned i Sveriges historie. Rejs helt tilbage til stenalderen, og lad dig transportere gennem tiden. Få kendskab til, hvordan de skandinaviske forfædre levede, vikingernes historie og hverdagslivet i middelalderen. I Guldrummet vil du blive forbløffet over de store mængder guld- og sølvsmykker og -genstande, der er blevet fundet gennem tiden, og hvert stykke har sin helt egen historie. Turen kan gøres lettere med gratis audioguider til smartphones, eller du kan få udleveret en på museet.

Hits til børn

Som forælder er du måske ivrig efter at besøge ABBA The Museum, men er måske bange for, at børnene ikke ved, hvem de er. Men du behøver ikke at være bekymret, for dette museum tilbyder underholdning for alle. Du kan kigge på samlingen af bandets memorabilia, kostumer og plader, og du kan endda indspille din egen sang.

Skansen er altid et hit blandt børn. Verdens største frilandsmuseum er en landsby med bygninger, boliger og gårde, der stammer tilbage til det 16. århundrede. Det er også hjemsted for 75 dyrearter, hvoraf mange er hjemmehørende i Skandinavien. Den zoologiske have med kæledyr samt akvariet er ligeledes et stort hit blandt de små.

Bare størrelsen af Vasa-skibet i museet af samme navn vil gøre indtryk på hele familien. Når du ser det restaurerede skib med dine egne øjne, vil du forstå, hvorfor det tog hele to år at bygge det i 1660'erne. Find ud af, hvordan det blev hævet fra havbunden efter næsten tre hundrede år og restaureret med kærlig hånd. Som du ser det i al sin herlighed, er det svært ikke at blive imponeret af dette specielle fartøj. Tekniska Museum er ideelt til at udfordre børnene gennem interaktion og innovation. Det meget populære Tom Tits Experiment byder ligeledes på interaktive eksperimenter og projekter, der får både børn og voksne til at tænke.

En ting er sikkert. Din ferie i Stockholm vil være pakket med kulturelle højdepunkter, uanset hvem du rejser med. På vejen må du ikke glemme at lade dig imponere af den fantastiske arkitektur, Skærgården og vandvejene. Med et udvalg af Radisson Blu-hoteller i Stockholm er du aldrig langt fra byens museer.

Få det bedste ud af Stockholms museer med et ophold på Radisson Blu!

Tell us what you think