Kom Verden Rundt på Den Blå Planet

Octopus-at-the-Blue-Planet-Copenhagen-source-Evikka-Shutterstockcom

Nordeuropas største akvarium, Den Blå Planet, bliver hvert år besøgt af lige under en million gæster, som kommer for at komme helt tæt på akvariets flere tusinde beboere. Her kan du møde fisk og havdyr fra alle verdens hjørner i flere end 50 akvarier - det største rummer 4 millioner liter vand! Har du endnu ikke været på besøg, kan det klart anbefales.

Danmarks Akvarium - fra Charlottenlund til Kastrup

Historien om Danmarks Akvarium, som Den Blå Planet oprindeligt hed, starter juleaftensdag i Charlottenlund, 1934. Her går ingeniør Knud Højgaard og hans søn, zoologen Mogens Højgaard, deres årlige tur gennem skoven, hvor sønnen Mogens beskriver sin drøm om at bygge et drivhus til padder og fisk. Knud Højgaard svarer sin søn, at den slags ting er til at tale om, og sådan opstod idéen til Danmarks Akvarium. Fem år senere, i 1939, indvies Danmarks Akvarium i Charlottenlund, nord for København.

danmarks akvarium charlottenlund slotspark foto filmcentralen

© Filmcentralen

Da Danmarks Akvarium åbnede, var det det næststørste i Europa og tiltrak mange tusinde besøgende på årsbasis. Akvariet blev i flere omgange udvidet for at skabe plads til flere tanke og flere forskellige dyrearter. I midten af 1990’erne, havde Danmarks Akvarium vokset sig så stort, at der ikke længere var plads på adressen i Charlottenlund. Efter at have samlet penge ind til et nyt og større akvarium, stillede Tårnby Kommune på Amager en strandgrund til rådighed, og hermed blev Den Blå Planet en realitet.

Herunder kan du se mere af historien bag Danmarks Akvarium fra Charlottenlund til Kastrup.

© Den Blå Planet

I foråret 2013 åbnede det ny Danmarks Akvarium under navnet 'Den Blå Planet'. Dyrene flyttede med fra akvariet i Charlottenlund og undervejs kom endnu flere til, så Den Blå Planet i dag rummer tusindvis af fisk og havdyr fordelt på over 50 akvarier.

Selve bygningen, der huser Den Blå Planet, er designet af 3XN, og bygningens arkitektur er inspireret af en hvirvelstrøm, som tydeligt ses på billedet herunder.

den blå planet luftfoto af adam mørck dansk arkitektur center dac

 © Adam Mørck Dansk Arkitektur Center

7 millioner liter vand fordelt på 53 akvarier

Hvert akvarie på Den Blå Planet er unikt og huser fisk og havdyr fra forskellige steder i verden - alle fremstillet som tro mini-kopier af dyrenes naturlige omgivelser. I ‘Regnskoven’ kan du bl.a. besøge 2.000 sultne piratfisk, deres fætter, pacu’en, som også går under navnet, ‘nøddeknækkeren’, fordi den engang kom til at bide nogle mænds ‘nødder’ af, eller dværgkrokodillen, der ligger så stille, at man kan narres til at tro, den er udstoppet. På ‘Koralrevet’, der er 16 meter langt, kan du finde en sikker favorit hos børn, der har set ‘Find Nemo’, nemlig ‘klovnefisken’. Den bor på koralrevet sammen med blandt andre havslangen, pjaltefisk og stenfisk, der er så giftige, at man dør af at blive stukket af den hvis man ikke får modgift indenfor 2 timer!

klovnefisk den blå planet pjaltefisk den blå planet stenfisk den blå planet

 © Den Blå Planet

Det største - og måske mest populære - akvarie af alle på Den Blå Planet er ‘Oceanet’. De fire millioner liter havvand i bassinet holdes inde bag en 46 cm. tyk glasplade, der måler 16 x 8 meter. Her patruljerer hammerhajerne, der har så veludviklede sanser, at de kan mærke ét enkelt hjerteslag fra et bytte på sandbunden. De deler akvariet med stimer af guldmakreller, guitarfisk, muræner, farverige leopardrokker og stribevis af andre strålende og mystiske fisk.

personer-ved-oceanet-den-blå-planet

© Den Blå Planet

Hvis du vil helt tæt på beboerne i ‘Oceanet’, kan du gå gennem den 16 meter lange glastunnel, hvor hajer, rokker og hundredvis af andre fisk svømmer lige over hovedet på dig.

tunnel-oceanet-den-blå-planet

© Den Blå Planet

Når du er færdig med at besøge de mange akvarier, skal du huske at lægge vejen forbi Den Blå Planets to nyeste beboere; Agnes & Mojoe. De er havoddere og bor i Den Blå Planets nyeste faciliteter, hvor man kan komme helt tæt på dem. Mojoe kom til Den Blå Planet efter at være blevet ramt af en båd i Alaska og skulle have speciel omsorg for at komme sig igen. Agnes er blevet opfostret af mennesker efter hun blev fundet alene kun en dag gammel. Hvis du besøger Agnes og Mojoe mens de træner eller bliver fodret, kan du være heldig at se Agnes’ specialitet: en baglæns salto.

 

havodderen-mojoe-på-den-blå-planet

© Den Blå Planet

Mojoe og de tusindvis af andre fisk og havdyr glæder sig til at byde jer velkommen på Den Blå Planet!

Tell us what you think