Byprofil: Der er kreativitet overalt i Riga

I de seneste år er Riga blevet arnestedet for kreativitet i alle dens afskygninger. Den kunstneriske scene blomstrer og tiltrækker stadig flere unge talenter, som omdefinerer kreativitet ved at tage moderne digitale løsninger til sig. Da huslejen er billig, og der er masser af steder, der er til at betale, er det nemt for kunstnere og kreative personer at etablere kollektive arbejdspladser, hvor nye ideer og projekter blomstrer. Desuden kan Letland prale af at have en af de hurtigste internetforbindelser i Europa. Leveomkostningerne er lavere end i{sp} de tilstødende europæiske lande, og med masser af natur, der omgiver byen, {sp}lige fra nåleskove til vidunderlige søer og strande, kan der nemt opnås en god balance mellem arbejde og privatliv.

Letland kan se tilbage på en lang tradition for kunstneriske og kulturelle præstationer og er for eksempel hjemsted for den rigeste  samling af art nouveau-arkitektur i hele Europa. Men det drejer sig ikke kun om tilstedeværelsen af gallerier, museer og teatre: Det drejer sig om den særlige energi, der gennemtrænger byen i vore dage, drevet af kreative samfund, der mødes og udveksler ideer og inkluderer folk af alle aldre og interesser.

Rigas kulturscene kombinerer ubesværet det traditionelle og det moderne, og her fokuserer vi på dette spændende aspekt af byen. God fornøjelse!

Kalnciema-kvarteret

Træarkitektur, gallerier og lokale markeder 

Kalnciema-Quarter-Collage

Det charmerende Kalnciema-kvarter er karakteristisk på grund af sine romantiske træhuse, især på flodens vestbred, som er en vigtig del af Europas arkitekturarv inden for træhuse. Da Rigas bymure af sten engang beskyttede byen mod fremmede invasioner, var det forbudt at bygge stenhuse uden for muren, da de lokale så kunne brænde træbygningerne ned for at forhindre angribere i at slå sig ned. Området, der ligger kun 20 minutter fra byens centrum, er værd at besøge, ikke blot på grund af den imponerende arkitektur men også på grund af markedet og kulturarrangementerne. Hver lørdag er der et spændende marked på hovedtorvet med boder med håndlavede og hjemmelavede produkter fra lokale bønder, restauranter, små bryggerier eller designere. På udendørsscenen er der om sommeren koncerter og optræden af både lokale og internationale kunstnere, som finder sted hver torsdag kl. 17-23. Hvis du rejser med dine børn, må du endelig sørge for at tjekke  arrangementerne for børn i den lille æblegård midt på pladsen. Kunstelskere vil finde masser af små, interessante gallerier i nabolaget som f.eks. Mākslai vajag telpu, lettisk for  "Kunst behøver plads". Det blev etableret af en gruppe kunstnere i deres frustration over den forsinkede åbning af det længe ventede "Galleri for moderne kunst".

Miera iela

Paradis for hipstere

Miera-Iela-Collage

Miers kan oversættes til "veltilpas" eller "fredelig", og det er en af de bydele, som i øjeblikket gennemgår en fornyelsesproces: Flere og flere unge virksomheder og kreative steder åbner her, og kvarteret appellerer med sin kunstneriske, lidt skøre stemning. Tiltrukket af de lave huslejer har mange kunstnere slået sig ned i området, som kan prale af gader med en særlig romantisk, utæmmet charme, masser af butikker og gallerier med kunsthåndværk og desuden en chokoladefabrik og et museum. Selvom det er hjemsted for eksperter i kafferistning, håndbrygget øl og hjemmebagte kager, kan du være forvisset om, at det ikke kun er  hipsternes territorium! Det er et livligt kvarter,  der blander historien med en ny energi, som det er rigtig sjovt at opleve.

Kaņepes Cultural Centre

Kunstcentrum 

Kanepe

Femten minutters gang fra Miera-gaden finder du en rustik bygning, som altid har spillet en vigtig rolle i byens kulturelle historie. Den var tidligere et vigtigt socialt mødested for tyskbaltiske og russiske aristokrater, og som yndlingsstedet for de studerende ved byens Kunstakademi har bygningen fortsat ry som et vigtigt mødested for kunstnerisk optræden, filmforevisninger og foredrag såvel som alternative bands, DJ's og musikere. Det er et fantastisk sted at hænge ud med sine venner og nyde et af de mange kulturelle arrangementer, mens man nipper til en lokal øl.

Spīķēri District

Pakhuse med nye formål

Spikeri

Rigas centrale marked hævder at være Europas største marked, og det er på UNESCO-listen over kulturarv. Men kvarteret Spikeri har endnu mere at byde på: Dets mange historiske pakhuse, hvoraf nogle daterer sig tilbage til det 14. århundrede, er blevet renoveret og indrettet til et livligt og smart mødested, samtidig med at den historiske ånd og det historiske udseende er bevaret. Pakhuskvarteret er nu hjemsted for mediecentre, konsulentvirksomheder, kunstcafeer og et center for moderne kunst, og der afholdes talrige arrangementer, heriblandt byens største loppemarked i sommerperioden.

Berga Bazārs

Elegant og sofistikeret

Berga-Bazars-Collage

Mens mange af Rigas kvarterer, der er på vej frem, i øjeblikket får masser af opmærksomhed og oplever en fornyelsesperiode, samtidig med at de byder et voksende samfund af talenter velkommen,  så er Berga Bazārs allerede rykket videre. Som et af de mere etablerede kvarterer imponerer det med sin elegance og skønhed, og det kombinerer forretnings- og beboelsesområder. Det blev opført af en af Letlands første moderne boligentreprenører i begyndelsen af det 20. århundrede med det formål at skabe en fodgængervenlig, landsbyagtig enklave, inspireret af det 19. århundredes arkader. Det er fuldt af romantiske buer og stille hjørner, behagelige steder, hvor man kan spise og drikke, eksklusive forretninger med modedesign og meget mere. Perfekt til en slentretur eller at søge hen i skygge fra sommerheden.

Kreative samfund

Lad os forene os…lige nu

Creative-Communities-Picture

Det store antal af unge kreative mennesker i Riga har resulteret i et antal samarbejdsinitiativer, der er tilrettet de kreative freelance-arbejderes behov, samtidig med at de skaber kreative samfund og giver mulighed for udveksling. Et af dem er Techhub, som ligger lige midt i den maleriske gamle by, hvor det fungerer som startpunkt og base for opstartere. Møllen organiserer derimod workshops og foredrag. Birojnica, der ligger i Berga Bazars, er et mere klassisk arbejdsfællesskab. Det blev oprettet i 2011, da en økonomisk krise tvang mange kreative personer til at arbejde freelance, hvorfor de havde brug for en arbejdsplads uden for hjemmet. Birojnica forsyner dem med kontorfaciliteter såsom printere eller wi-fi, og er også vært for seminarer og foredrag. Māmu (lettisk for mor) har en mere social tilgang: Det giver arbejde for en rimelig betaling til arbejdsløse mødre ved at gøre brug af deres håndværksmæssige kvalifikationer.

Barberfeber

Skæggets renæssance

Barber-Picture

Ligesom mange andre storbyer oplever Riga i øjeblikket et stort comeback for barbersaloner. En af Rigas bedste er Træreligion, som ikke blot gør sig bemærket på grund af sin elegante indretning med træfliser og Chesterfield-stole, men også på grund af sin professionelle service. Hvis du ønsker en luksuriøs oplevelse, hvor du får plejet skægget af sande eksperter, mens du nipper til et glas whisky, så er det lige noget for dig. For dem, der foretrækker det lidt mere afslappet, er der Knockout, som tilbyder klipninger med kreative navne som Razorblade, Flat Top og vores personlige favorit Scam Boogie.

Fangede vi din interesse? Hvis du har lyst til at opleve Rigas spændende, kreative side, så er Radisson Blu’s tre hoteller i Riga den perfekte base at udforske byen fra.

Tell us what you think